fredag 7 september 2007

Favoritbyggnader efterlyses

Precis som i Önskelåten på radio är jag intresserad av att få in förslag från er på byggnader ni älskar eller avskyr att fläta in i undervisningen. Välkomna att nämna en antingen i samband med undervisningen eller via epost eller denna blogg. Upplösningen på digitala bilder kan vara lägst 125 kB för att inte bli grynig på stor duk. De kan dyka upp antingen i en föreläsning eller som åskådningsexempel i ett seminarium.

Om det inte finns foto med tillräckligt hög upplösning kommenterar jag byggnaden i denna blogg när vi kommer fram till det tidsavsnitt där den hör hemma. Ni får alltså möjligheten att påverka föreläsningarnas konkreta utformning i varje fall vad exemplen angår - ta chansen! Jag skulle tycka att det vore roligt om ni engagerade er.

måndag 3 september 2007

Villner, Lena Berg, Maktens arkitektur & arkitekturens makt..

Är den akademiska miljön så oskyldig och självklar som den kan verka? Hur upplever ni de olika byggnader ni rör er i och som hör samman med universitetet? Hur ställer ni er till tankarna i artikeln och hur vill ni utveckla dem under terminens gång?

Markus & Cameron: The Words Between the Spaces

Öppen för diskussionsinlägg i kommentarerna, eftersom vi kommer att arbeta med denna bok i samband med seminarierna under terminen lär det säkert dyka upp frågor och synpunkter.

Lundequist, Jerker, Om att definiera arkitektur

Just denna intressanta fråga: vad är arkitektur? kommer vi att uppehålla oss vid under terminen. Därför kan det här kanske bli ett inlägg att återkomma till. Jag har ju min egen uppfattning förstås.

Elkins, Stories of Art

Diskuteras lämpligen i kommentarer till det här inlägget, som byggs ut vartefter kommentarer och frågor inkommer.

Arkitekturtermer - boktips

Eftersom ni läser kurslitteratur på engelska innebär det att ni kommer att få problem emellanåt med terminologin. Det är lätt hänt att man gör en egen översättning och luras att tro att ett snarlikt svenskt ord är detsamma som det engelska. För att slippa torra rättelser i marginalen av min röda penna vid tentadags rekommenderar jag er två saker: lyssna noga vilka svenska termer som jag använder och införskaffa gärna följande polyglotta uppslagsbok: Jan Torsten Ahlstrand: Arkitekturtermer (klicka så kommer ni till bokpresentationen) som ges ut av Studentlitteratur i Lund, förlaget håller sannolikt lägsta pris. Den är en guldgruva, dels fungerar den som ett lexikon över arkitekturtermer, dels innehåller den sist i boken en ordlista där man kan se olika arkitekturtermers motsvarighet i flera språk: svenska, engelska, tyska och franska. Min blev sönderläst redan när jag var student, så den finns delvis i lösbladsform numera, men fortfarande i användning.

Vilken av alla dessa Stokstad ska jag köpa?

Är en berättigad fråga från förbryllad student, eftersom den finns i litet olika versioner. Den som hittats på Bokus: http://www.bokus.com/b/9780131616721.html?pt=search_result
är den rätta. Observera att med den följer en CD för bild-browsande som kan vara nyttig och added value package kallad ArtNotes.

Samtidigt är det lång leveranstid, så ta en sväng ner till Studentbokhandeln på Sysslomansgatan eller LundeQ i Forumgallerien i centrala stan och se efter vad priset med studentrabatt blir.

Utöver Bokus kan jag också rekommendera AdLibris som leverar snabbare, eftersom denna ebokhandel befinner sig i Morgongåva bara ett par mil från Uppsala. Böcker därifrån brukar komma på 2-3 dagar.