fredag 14 september 2007

Svar på frågor om tidiga civilisationer


Gruppmötesfrågor:


1) Var är statyerna belägna i mastaborna? Upp eller nere?-
Statyerna befinner sig under mark i de underjordiska gravrummen, mastabans ovanjordskonstruktion innehåller ingenting utan är oftast en tämligen solid plattform.


2) Varför kallas det satellitpyramid?

Begreppet satellitpyramid har uppkommit därför att arkeologerna gjort en liknelse med vår stora jord och dess satellit månen som susar runt den. Det finns en stor pyramid och en avsevärt mindre. Ordet satellit betyder ungefärligen följeslagare och används här i överförd bemärkelse.


3) Vad är hypostylhall? Vad användes den till?

Hypostylhall är en stor sal täckt med ett plant trätak som bärs upp av kolonnrader. Den kan ha en utformning som en s.k. basilika, dvs vara indelad i skepp med ett förhöjt mittparti där kolonnerna är högre än på sidorna och därmed också väggarna. Varje skepp har då ett eget tak och höjdskillnaden mellan mitten och sidorna innebär att mittpartiets högre vägg kan perforeras med dageröppningar (fönster). Jag använder en del termer här för att ni ska kunna börja bekanta er med dem. Hypostylhallen är mest känd från tempelarkitekturen, men inget hindrar att motsvarande konstruktioner funnits också i palatsarkitekturen fast då i material som inte bevarats. Kolonnernas form, de ser ut som knippen av sammanbundna vassrör fast huggna i sten, antyder att de utsprungligen varit gjorda i förgängliga material. Se bilden ovan.

torsdag 13 september 2007

Nya rön - den kvinnliga faraon Hatshepsut identifierad


Alla har trott att efterträdaren Thutmosis III (18:e dynastin, Nya Riket) förstört hennes mumie, men nu har den anklagelsen kommit på skam. En egyptisk arkeolog har genom DNA-tester och dental bevisföring identifierat hennes mumie som legat i förrådet på Egyptiska museet sedan 1903! Som vanligt var det Howard Carter som var den ursprungliga upphittaren. Egypten har haft endast ett fåtal kvinnliga faraoner och av dem var Hatshepsut den mest framgångsrika och den som regerade längst. Hon genomförde flera expeditioner till främmande länder som Punt och lät bygga ett av de mest imponerande klipptemplen i Kungarnas Dal, se ovan.

Nya rön om Lionardo da Vinci

Ett fingeravtryck av konstnären har rekonstruerats, från en målning får man förmoda, och analyserats. Enligt forskarna kan han ha haft arabiskt påbrå, fast hur man kan utläsa det av ett fingeravtryck förmäler inte notisen. En tidigare teori har lanserats att hans mor skulle varit slav från Mellanöstern säger samma källa, vilke då kanske verifierats.

Nya rön i konstvetenskap - Buddhamålningar upptäckta

Det osannolika kungadömet med namnet Mustang (som jag associerar till amerikanska präriens hästar) ligger i Nepal. Där har arkeologer påträffat 800 år gamla väggmålningar med scener ur Buddhas liv.