fredag 21 september 2007

Vad förväntas av universitetsstuderande?

Det här är något som de flesta universitetslärare inte brukar nämna, eftersom de tar situationen för given. I högre studier förväntas studenterna vara tämligen självgående och självständiga sökare efter kunskap, vilket gymnasienykomlingar i huvudsak förstås inte gärna kan veta utan att bli upplysta om det. Övriga har lärt sig det den hårda vägen. Det enda vi är skyldiga att tillhandahålla är undervisning och att upprätta listor med kurslitteratur och det är vad vår arbetstid är anpassad efter. Det är sedan upp till den enskilde studenten att själv avgöra vilken ambitionsnivå man vill lägga sig på. Lägger ni ner 40 timmar i veckan på era studier, dvs heltidsarbete så klarar ni er sannolikt bra.

Det är alltså inte bara själva ämnet som ni ska inhämta, utan också metakunskaper som att lära sig att hitta själva och det gäller allt från lokaler till böcker till Studentportalen. Detta upplevs ofta som frustrerande det första året eller åren eftersom man är van från gymnasiet att få så mycket mer serverat. Er upplevelse är densamma som min var en gång i tiden, men man lär sig och i efterhand är man glad över det, eftersom det förbereder för arbetsmarknaden. För på jobbet måste man klara sig själv i allmänhet. I visssa fall skulle jag gärna om jag hade mer tid hjälpa er mer, men min arbetstid är begränsad. Ger jag mer tid åt er så får B/C-/master-studenterna sämre undervisning av mig och vice versa.

Om jag hade ingått i en basgrupp som student så hade jag sannolikt anordnat en lässtafett för att spara tid, eftersom jag alltid varit studiesmart, och övertalat mina studentkamrater att läsa varsin artikel som vi sedan redovisat för varandra och diskuterat. Det är ingen dum studiemodell, eftersom många undersökningar visar att man lär sig snabbast och bäst på att lära andra och av gemensamma diskussioner kring kurslitteratur/undervisning. Det går också fortare att själva läsa igenom en uppsats om man tycker den verkar särskilt givande om man fått den resumerad för sig.

Föreläsningsbilder i Studentportalen

På ingångssidan av Studentportalen när ni loggat in, lyft blicken till övre menyn och klicka på Utbildning. I vänstermarginalen på den sida som öppnas finns sedan rubriken "filareor", klicka på den. Där står rubriken på själva delkursen: Konsten före år 1000 - kursmaterial. Öppna den. Därunder finns mappen "Föreläsningar PowerPoint som webbsida", klicka på den länken så ligger alla utlagda undervisningstillfällen på rad därunder och det är bara att välja genom att klicka. Vissa tar längre tid än andra att öppna eftersom de omfattar åtskilliga MB. Upplysningsvis för er som är nybörjare vid universitetet, så hör det till undantagen att lärare tilllgängliggör sina föreläsningar på det här sättet. Det är alltså en särskilt tjänst jag gör de av er som vill fördjupa sig eller repetera och gå igenom materialet en gång till.